Μαραθιάς

Ο Μαραθιάς είναι παραλιακός οικισμός της Ελίκας. Αρχικά στην περιοχή υπήρχαν παραθεριστικές οικίες των κατοίκων της περιοχής που απολάμβαναν την θάλασσα.

Τα τελευταία χρόνια όμως ο οικισμός έχει αναπτυχθεί σημαντικά όπως και οι μικρότεροι οικισμοί στα ανατολικά του. Με την αμμουδερή του παραλία και το πλήθος των τουριστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι Μαρμαροφρυγάδες στον Μαραθιά (Ελίκα)

Ηταν η εποχή που οι βασιλείς δε μπορούσαν να επιβληθούν. Ήταν η εποχή που το αρχιπέλαγος φλεγόταν. Ήταν η εποχή που όλοι έτρεμαν στο άκουσμά τους… Ήταν η εποχή των πειρατών… Τούρκοι, Βορειοαφρικανοί από τη Μπαρμπαριά, το Τούνεζι και το Αλγέρι ξεμπάρκαραν στα παράλια της Πελοποννήσου και έσπερναν τον πανικό.

Σ’ αυτή λοιπόν την εποχή είχε την απαρχή του κι ο δικός μας μύθος.

Ήταν ένα σούρουπο του καλοκαιριού όταν από μακριά άρχισαν να αχνοφαίνονται τα κατάρτια κι οι σημαίες των πειρατικών φρεγάδων. Νάτοι, έρχονταν πάλι να λεηλατήσουν τον τόπο μας. Πλησίαζαν αργά αλλά σταθερά, για να μη γίνουν αντιληπτοί. Αλλά στους δυο πύργους της Ελίκας, οι φρουροί του χωριού παρατηρούσαν προσεκτικά την πορεία τους. Οι φρεγάδες όλο και πλησίαζαν, ώσπου φάνηκε ολοκάθαρα η σημαία τους. Ήταν πειρατές!!! Δεν υπήρχε πια καμία αμφιβολία!

Οι φρουροί γεμάτοι αγωνία άρχιζαν να στέλνουν σινιάλο ο ένας στον άλλον ώστε να ειδοποιήσουν τους κατοίκους της περιοχής για να προλάβουν να κρυφτούν. Μόλις οι κάτοικοι αντιλήφθηκαν τα σινιάλα, πανικόβλητοι άρχισαν να τρέχουν δεξιά κι αριστερά. Ήταν αποκαμωμένοι πια από τις τόσες επιδρομές των πειρατών κι απογοητευμένοι γιατί κανείς δε μπορούσε να τους βοηθήσει. Και τότε έστρεψαν το βλέμμα τους στο μικρό ξωκλήσι του Αη- Γιώργη. Γονάτισαν και με μια μικρή ελπίδα στην καρδιά τους προσευχήθηκαν και του ζήτησαν βοήθεια!

Αν οι φρεγάδες που διέσχιζαν αυτή τη στιγμή τα νερά τους ήταν ελληνικές με το καλό να όριζαν στον τόπο τους! Αν όμως ήταν πειρατικές κι έρχονταν πάλι να λεηλατήσουν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους τότε ας έκανε το θαύμα του ο Αη- Γιώργης και ας τις μαρμάρωνε εδώ για πάντα!!

Μα να ! Σαν από θαύμα πυρκαγιά ξέσπασε σ’ ένα απ’ τα καράβια και οι φρεγάδες με μιας μαρμάρωσαν. Οι κάτοικοι της Ελίκας σώθηκαν! Τα πλοία μεταμορφώθηκαν στις βραχονησίδες που στέκουν ακόμα κα σήμερα μπροστά από την παραλία του Μαραθιά.

Κι έτσι από τότε και για πάντα, οι πειρατικές αυτές φρεγάδες θα στέκουν εκεί να τις χτυπούν τα κύματα και να μας θυμίζουν την πολύτιμη βοήθεια που έδωσε ο Άγιος στους κατοίκους αυτού εδώ του τόπου.

Πληροφορίες

Από την τελευταία απογραφή του 2011 ο πληθυσμός του Μαραθιά είναι 58 κάτοικοι.

Χάρτης